Farmor Irenes ”pölsrecept ” …

Fick en förfrågan av dottern Mona om hon kunde få mitt recept på Pölsa .Javisst, men det sitter i mitt huvud.  När jag som nygift18 åring 1955  kom till Holafors, fick jag lära mig av Kjells mamma hur man kokar pölsa. Hade man inget eget ” slaktkött” av nöt, gris eller av skogens djur, beställdes pölskött från affären. Någon frys var inte vanligt att det fanns.

Recept på pölsa :

Kokkött med ben, Märgpipa,  Högrev, etc av nöt.Numera säljs ej kött med ben, så du får köpa till fläskkött , märgben, fläsklägg. etc.  Lever ska det vara i farmors pölsa. Sedan behöver du Risgryn eller korngryn. Peppar och salt.

En stor kastrull behövs till köttkoket, vatten ska stå över köttet.,som ska kokas till det lossnar från benen. Skumma  av väl när det kokas upp. Salta och peppra. Levern läggs ner sist i kastrullen.  Under tiden kokar du en rejäl panna med grötris , eller korngryn, i vatten.    Ta upp köttet och rensa det från benen. mal det på köttkvarn,          Sila köttbuljongen och lägg i den kokta grynen, och det malda köttet och levern i kastrullen. Avsmaka med peppar och salt, samt om pölsan är för tjock ,späd med kött buljong på tärning, till lagom konsistens. Kyl sedan ned den fort , annars kan grynen börja jäsa och hela jobbet är förstört. Frys sedan in i lagoma portioner.           Ätes med mandelpotatis och inlagda rödbetor.                             Mängden av de olika ingredienserna får du gissa dig till. Så fick jag göra. Kanske bestämde storleken på kastrullen det.                               Lycka till och smaklig måltid.

Dagens citat : I dag är en bra dag att sätta upp ett mål som vi vill uppnå. (  Pölskoket ? )

+ 3,5 gr.  Första snön föll i dag .          Vi hörs …

 

 

Mörka och ljusa dagar …

Börjar med min fars dikt / Nordanvinden.

Man ska inte skriva när när nordanvinden tjuter, och snövindar virvlar genom grenverk och piskar fönsterrutan.

Nej skriv när solen skiner, och du njuter och nordanviden kolnat.  Ty skönt är att leva den förutan.

Då har humöret knogat sig över +-0  Du känner lättnad och kan se åt alla håll.

Vi har nu haft  flera tunga dagar med regn och kyla och mörker. Storm . Minkropp protesterar, har ont. Men bakom allt detta finns ljuset, som jag lärt mig att plocka fram.  Och vips så händer det saker som  gör att glädjen kommer tillbaka. Jag kan skriva igen.

Med posten igår kom ett brev med urklipp  från min bror. Gamla urklipp som min mor  samlat . B.la. En art. Om en barnmorska. För övrigt den barn morska som förlöst mig  år 1937  och min bror 1940  i hemmet. Vår lilla hemby Bysjön i Junsele socken  i Ångermanland vår på den tiden väglös och utan elström.

Känns passande att få visa den artikeln för er nu närB B frågan i Sollefteå är aktuell.  Det är sammanlagt tre st. Urklipp.

Dagens citat : Motgångar kan vara trappsteg till framgång .

  •  7 gr …                       Vi hörs …