Nostalgi över svunnen tid

Skära hacka skära
Många kastruller,resultat 6 liter köttsoppa ?

Som dotter till en skogens man och tillika jägare, blir jag alltid nostalgisk, när höstens älgjakt utannorseras i olika medier. I vår lilla hemby, blev det ett avbrott i   vardagen, några spännande dagar och om jakten var lyckad, mat på bordet. Själv har jag inte varit intresserad av jakt, ej heller Kjell. Men för den skull har det inte fattas älgkött .  Familj,snälla vänner och grannar har försett oss med både  gåvor och inköp.  Så även i år. Tack Maria ! Som tradition blev det som första maträtt en köttsoppa , med höstens alla grönsaker . Lite krångligt att tillreda  i vårt lilla kök här på Dallas, men takterna satt i , orken fanns, och receptet fanns inpräntat i huvudet.  Många kastruller blev använda. Men resultatet blev en god gammaldags köttsoppa, med nyskördade morötter ,kålrötter , potatis, lök , och inte att förglömma KLIMP.

Dagens citat :  om vi vill kan vi mycket mer än vad vi tror.

+ 12 gr .                  Vi hörs!

 

 

5 reaktioner på ”Nostalgi över svunnen tid”

 1. Skulle nog gärna varit hos er å äta. Jag har också haft tillgång till älgkött . Favoriten var älgskav . I lördagseftermiddag fick jag plötsligt ont i vaden , när det inte blev bättre så tog jag taxi å åkte till akuten (1177 tyckte det) folk kom å gick jag satt kvar. Efter 6 timmar kom jag in till ett undersökningsrum . När jag suttit där i1 1/2 timme då var jag trött, jättehungrig less å argJag tog en taxi hem utan åtgärd 425:- fattigare plus taxi Jag har fortfarande ont Kan vara ventrombos När man får vänta så där å folk som kom efter mig ropas in , då kände jag mig inte så viktig . Men usch va jag klagar Du ser så fin ut bland dina grytor. Hoppas Kjell mår bra Sigge mår bra Kram från oss🥕🥒🍆💞

 2. Gerd ! Som du ser. Skriver jag inte så mycket på ”Mommas”. Upptäckte din kommentar nyss.
  Va tråkigt att du har ont. Hoppas du fått hjälp. Här har vi riktig höst.Tråkigt gråväder. Men vi håller oss bara inomhus, ska väl snart ”tömma” balkongen, boa in oss. Annars mår vi väl skapligt, ingenting nytt har tillstött.
  Kramar till dig och Sigge.🤗💐

 3. Såg idag att du är tillbaka. Vad glad jag blev då jag undrat så och varit orolig. Livet är så oberäkneligt och rätt vad det är så blev det även för kort.
  Min mor gick bort nu i juli, 86 år ung, efter bedrövlig vanvård efter en stroke (Sundsvalls sjukhus) och kan ju säga att det var inte vad vi hade tänkt oss. Mamma var pigg som en mört och gick flera gånger i veckan till IKEA i Birsta ca 2km bort. Suck. Mamma var född Fängström som jag skrivit tidigare, min morfar, Viktor Fängström, kom från Fängsjön, och nu finns bara tre av sju systrar kvar i livet.

  Nu till något roligare. Din köttsoppa :D. Oj vad jag skulle vilja kunna laga en riktig köttsoppa från scratch så att säga. Så jag undrar nu: Vill du dela med dig av ditt recept? Skulle vara såå roligt att lära sig. Bakar ofta dina mandelkubb som du delade med dig receptet till för några år sedan 😉

  Välkommen tillbaka och kram från Evy

  1. Tack Evy för de snälla orden. Tråkigt med din mamma.

   Köttsoppa ja ,receptet finns i min skalle. Men dumåste ju använda en köttbit med ben för att få en fin buljong. Den kokar du med salt , peppar ,lagerblad.När köttet börjar lossna från benen, lägger du till morötter, kålrötter lök, som får koka med tills köttet lossat helt.Du behöver också ta bort skummen som bildas i början av koket. Under tiden kokar du grönsaker i bitar för sig i en kastrull. Tasedan upp köttet, sila buljongen,rensa köttetfrån benen , skär det i bitar, lägg tillbaka i buljongen.koka ihop lägg i grönsakerna.avsmaka med salt peppar. Ev en buljongtärning upplöst i vatten om det behövs ,för mer buljong.

   Nu är det dags för Klimpen : 2,5 dl mjölk, 4 kaffekoppar, drygt vetemjöl, 1msk socker ,1/2 tsk salt 1 ägg. Röras ihop och lägges ner i den kokande soppan med en matssked. Är klara när de flyter upp.
   Potatis kan kokas och läggas i tallriken. Strö persilja sist över innan soppan äts.
   Krångligt och många moment, men är värt det, om man vill äta en gammaldags köttsoppa.
   Lycka till,

   1. Wow, men det där lät väl inte alltför jobbigt. Snarare tvärt om. Minns min barndoms klimp men har aldrig kommit mig för att göra någon själv. Har nog mammas recept någonstans.
    Vi har ju jaktmarker så nog kan jag få kött med ben, både hjort, rådjur och älg ;-).

    Tusen tack för receptet. Det ska testas med det snaraste, så fort höstens jakt är igång så … Först blir det höstsoppa på de goda rotfrukter som nu finns.

    Sköt om dig och tack igen. /Evy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *