Farmor Irenes ”pölsrecept ” …

Fick en förfrågan av dottern Mona om hon kunde få mitt recept på Pölsa .Javisst, men det sitter i mitt huvud.  När jag som nygift18 åring 1955  kom till Holafors, fick jag lära mig av Kjells mamma hur man kokar pölsa. Hade man inget eget ” slaktkött” av nöt, gris eller av skogens djur, beställdes pölskött från affären. Någon frys var inte vanligt att det fanns.

Recept på pölsa :

Kokkött med ben, Märgpipa,  Högrev, etc av nöt.Numera säljs ej kött med ben, så du får köpa till fläskkött , märgben, fläsklägg. etc.  Lever ska det vara i farmors pölsa. Sedan behöver du Risgryn eller korngryn. Peppar och salt.

En stor kastrull behövs till köttkoket, vatten ska stå över köttet.,som ska kokas till det lossnar från benen. Skumma  av väl när det kokas upp. Salta och peppra. Levern läggs ner sist i kastrullen.  Under tiden kokar du en rejäl panna med grötris , eller korngryn, i vatten.    Ta upp köttet och rensa det från benen. mal det på köttkvarn,          Sila köttbuljongen och lägg i den kokta grynen, och det malda köttet och levern i kastrullen. Avsmaka med peppar och salt, samt om pölsan är för tjock ,späd med kött buljong på tärning, till lagom konsistens. Kyl sedan ned den fort , annars kan grynen börja jäsa och hela jobbet är förstört. Frys sedan in i lagoma portioner.           Ätes med mandelpotatis och inlagda rödbetor.                             Mängden av de olika ingredienserna får du gissa dig till. Så fick jag göra. Kanske bestämde storleken på kastrullen det.                               Lycka till och smaklig måltid.

Dagens citat : I dag är en bra dag att sätta upp ett mål som vi vill uppnå. (  Pölskoket ? )

+ 3,5 gr.  Första snön föll i dag .          Vi hörs …

 

 

2 reaktioner på ”Farmor Irenes ”pölsrecept ” …”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *