Bröllopsdagen 23 juli .

Sitter vid köksbordet på äldreboendet Dallas . Klockan är halv fyra.  Jag sitter och gråter. Det är vår  63 bröllopsdag idag. Tankarna virvlar runt. Var det så här vår ålderdom skulle bli ?   Vi flyttade hit för att få trygghet på vår ålderdom. Har nu bott här i tre år.  Eget boende, skött oss själva. Båda är vi multisjuka, med flera olika allvarliga sjukdomar.

I november 2017 ,ramlade Kjell bröt benet,en månad efter fick han bältros. Vi behövde hjälp av Hemtjänst. Själv drabbades jag av den allvarliga, dödliga sjukdomen Addisson. Även jag fick beslut om Hemtjänst.   Snälla ,glada hemtjänstflickor o pojkar hjälper oss från kl 6 på morron till 7 på kvällen. Men , det finns ett men. De sitter fast i ett system,som  ursäkta, någon vettvilling klurat ut. Vi som behöver hjälp ,kallas för Brukare. Varför kallas vi Brukare ?  Jo kanske för att vi brukar deras tid. En tid som finns i deras telefoner.  En tid som inte räcker till. En tid där vi brukare ber om hjälp, men vår tid är slut.  Ingen kritik till personalen , de gör sitt jobb, så länge tiden räcker till.

Det ingår också sjukvård. Av medicinsk personal. Kjell har ont i en fot, av den goa värmen vi har sväller den till dubbel storlek. Har nu i över en vecka bett om hjälp. En tillsyn,vad har hänt, är det allvarligt? Ingen har hörsammat oss.  Kjell sitter numera mest i rullstol ,försöker gå med rullator. Han har onti sin fot.

Jag har Artros i mina armar,hjälper Kjell med alla lyft. Har ont, äter morfin.   Det är vår 63 : e Brölloppsdag idag, Gråter fortfarande.         Vad är ett människoliv värt? När man blir gammal . En inkomstkälla för någon ….

Vi hörs …

 

5 reaktioner på ”Bröllopsdagen 23 juli .”

 1. Ja jag lider med er 🤔😰. Den hjälp som ges nu. Har inget med känslor förstånde av att bli tvungen att få hjälp. Att klara sig nödtorftig. På dom ynka minuter som ges Ingen tid att lyssna ge det lilla extra. För att göra livet lite lättare Tid är pengar. Och vi alla blir gammal alldeles för fort känns det som. Går inte att få dom som sitter högst i herrakin att känna att allt är inte pengar. Tid ynka 5 min. Kan vara en ensams hela dag. Så glad att jag klev av och började natt för 6 år Sedan. Kan fortfarande. Styra lite av min tid. Spec hos dom som ligger där i sin ensamhet på sina räknade dagar. Å snart är jag där Vad kan jag göra för att påverka 🤔🤔 ja jag tänker fortfarande 🤔🤔 på att hur gör man för att få fram känsla och förståelse 🤔🤔😰😰❓

  1. Tack Imber, du om någon känner till hur det är. Hoppas att det blir ändring.Annars orkar ingen med det här jobbet.
   Stor eloge till er som stannar kvar. 💕

 2. Anna Greta, har hittat din blogg igen och läser vad du skrivit. Jag blir ledsen att läsa om de sjukdomar som drabbat er, men också att hemtjänsten har så lite tid. Det är verkligen bekymmersamt. Jag vill skicka en stor varm kram med förhoppning om att det ska bli och kännas bättre snart. Kram! <3 <3 Anita i Omsjö

 3. PS. Jag gillar verkligen inte ordet ”brukare” heller! Det är ett förnedrande ord för människor som behöver vård och hjälp. Jag hoppas innerligt att det är ett ord som snart försvinner i rymden. Allt gott!

  1. Tack Anita ,
   Jag skriver så lite på bloggen numera. Tiden flyger iväg, vi har 6 hemtjänstbesök om dagen. Hjälper Kjell mera nu .Däremellan hjälper jag honom. Första besöket är kl 6 på morron. Jagbörjar medicinera kl 5. Sedangår detbra runt till kl 19 .
   Men vi harvarandra och detärbäst av allt .
   Kram Annagreta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *