En olycka kommer sällan ensam …

Så säger ordspråket . Och visst är det sant,Vi har just upplevt det.Efter Kjells benbrott , som vi just lärt oss leva med och som han klarat av ganska bra. Vad händer, jo han får Bältros. Besvärligt och smärtsamt för honom .

Men tänk vilken tur och lycka att vi bor här på Dallas äldreboende. Här får vi all den hjälp vi behöver och mer därtill, av underbar personal  och av våra barn som ser till att vi har det bra. Dagarna går fort,hinner inte riktigt med det jag längtar att få göra. Läsa min julkappsbok.tex.   /Återstoden av dagen ! Av  årets Nobelpristagare Kazuo Ishiguro.  Eller att skriva här på Mommas blogg.

Ett plus är att man märker att ljuset kommer tidigare på morronen, men varför är utebelysningen släckt på natten runt Dallas T.om. efter gatan som går förbi  här. Men så mycke snö vi har fått, och allt skaforslas bort. Hoppas alla äldre skottar med förstånd.  Klockan är nu 16.00  om tre timmar kommer kvällspersonal ochnattar oss.Sedan blir det T V tittande tills vi somnar.Vi lever lyxliv justnu,, tack vare all underbar personal som får oss attkänna  ossvärdefulla, trots alla krämpor.

Dagens citat :  Att be om hjälp är en styrka. Vem kan du be om hjälp idag?

– 12 grader                     Vi hörs …

 

God fortsättning …

Så har ännu en julhelg passerat, och snart år 2017 . Ett år som innehållit både glädje , sorg, överraskningar  . Att sammanfatta årets händelser  är svårt, det mesta känns som att vandra i samma spår, dag ut och dag in.Det går fort att bli gammal,Efter kjells benbrott, och vi behövde hjälp av hemtjänst,så gick liksom ” luften ” ur. Jag blev sittandes. Du ska sitta i rullstol,ha hemtjänst , sa min läkare. Vilket jag skrattade bort,men nu har känts behövligt.

Mitt Nyårslöfte/ Jobba på att komma igen,bli den positiva glada Annagreta som jag lärt mig att vara .😀

Önskar  tillsist    ETT  GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA  2018 ❤️

Dagens citat : Var glad att just du är du !

– 4 gr.                  Vi hörs …

 

 

Nya rutiner …

Man blir aldrig för gammal för att lära om sägs det.Men efter Kjells fallolycka , börjar jag undra. Ingenting är sig likt. Från kl. 8 .oo till kl 19.00 står vi varje dag under” Hemtjänstens besydd.” Fyra besök och hjälp  om dagen av underbar personal. Vi känner dom inte än, vet inte vad alla heter. Dom är inalles 21 st. som jobbar här sägs det. Tack för att ni och den hjälpen finns.                                                  När vi för 2 ½ år sedan flyttade in här på Dallas äldreboende, kändes det som till vilken vanlig hyreslägenhetsom helst. Vi skötte oss själva, hade vår bil parkerad utanför,kunde åka iväg,vart vi ville. Handlade vår mat, utan bekymmer. Åkte själva på läkarbesök , när vi blev kallade. Men någonting hände. Vi ”krymte”. Kroppen, själen saknade Holafors.,prosterade .Synen började krångla, vilket gjorde att vi fick lämna ifrån oss bilen. Krämporna började komma, vi fick ont i våra ben, svårt för att gå. Båda behövde vi Rollator för att ta oss fram.Vi blev gamla.Stillasittande. 84 /81 år gamla.Kroppens nedbrytningsprocess har börjat. I 63 år har vi varit gifta , följts åt.  Det har varit en spännade resa, fyra underbara barn ,har vi begåvats med .  Jag har skrivit tre böcker om den resan. Tillsammans med vår stora fam, och all hjälp vi får  här av  alla underbara, ska vi väl klara av att avsluta denna resa också …

Lever  trots sjukdom , lyxliv just nu. Får hjälp med städ , klädtvätt . sängombyte ,dusch, personlig vård. Tillsyn . medicinering , flera ggr dagl. behöver bara larma, så dyker någon upp, som gubben ur lådan.  Dagarna går fort.   Vad gör vi själva då ?  Mathållningen sköter vi själva, färdiglagad matsom vi  värmer, dukar på , dukar av diskar.kokar kaffe. Sover ,vilar,tittar på TV. Får dagl. besök av barn, barnbarn,       Att förutse sin ålderdom, var och är omöjligt. ..

Dagens citat :   Allt blir så mycket enklare ,när vi accepterar att allt inte går att förklara eller ens att förstå .

  • -5 grader                        V i hörs …

 

 

 

Liten tuva …

Så har det nu hänt . Som ordspråket säger ,” Liten tuva  stjälper ofta stort lass” .   En ny epok i våra liv har inträtt. Torsdagskväll den 16 :e , ramlade Kjell på rumsgolvet, bröt lårbenet. Ambulansfärd till Ö- viks sjukhus.  Hos mig gjorde oron, rädslan, att min Addissonsjukdom gav sig till känna, med bla. akut högtblodtryck. Blev inlagd på Soll. sjukhus.                                                                                      Båda är vi nu hemma igen. Med hjälp av Hemtjänstens underbara personal försöker vi att få vardagen att fungera igen. Men va lite det behövs för att det ” normala” ska sluta fungera. Jag behöver klippa håret för att det ska vara lättare att sköta.  För att jag ska kunna göra det, så behöver jag en transport med bil  till frisören. en person (någon av våra barn) som kan ta ledigt, på den klipptid jag fått. Jag behöver min rollator med mig. Förut gick jag med den till frisören  klarade mig själv. Kjell behöver en person som finns hos honom medan jag är borta.Allt detta för bara den timme jag behöver för att få klippa håret.    Jag ger er vår son Jonnies tröste ord .  :   Livet är oförutsägsbart, men det enda vi kan göra är att leva det.

Vi hörs  ….                                                 -7 gr …

Dagens citat : Att känna hopp inför framtiden är ett val och samtidigt  en förmåga som går att öva upp.

 

Farmor Irenes ”pölsrecept ” …

Fick en förfrågan av dottern Mona om hon kunde få mitt recept på Pölsa .Javisst, men det sitter i mitt huvud.  När jag som nygift18 åring 1955  kom till Holafors, fick jag lära mig av Kjells mamma hur man kokar pölsa. Hade man inget eget ” slaktkött” av nöt, gris eller av skogens djur, beställdes pölskött från affären. Någon frys var inte vanligt att det fanns.

Recept på pölsa :

Kokkött med ben, Märgpipa,  Högrev, etc av nöt.Numera säljs ej kött med ben, så du får köpa till fläskkött , märgben, fläsklägg. etc.  Lever ska det vara i farmors pölsa. Sedan behöver du Risgryn eller korngryn. Peppar och salt.

En stor kastrull behövs till köttkoket, vatten ska stå över köttet.,som ska kokas till det lossnar från benen. Skumma  av väl när det kokas upp. Salta och peppra. Levern läggs ner sist i kastrullen.  Under tiden kokar du en rejäl panna med grötris , eller korngryn, i vatten.    Ta upp köttet och rensa det från benen. mal det på köttkvarn,          Sila köttbuljongen och lägg i den kokta grynen, och det malda köttet och levern i kastrullen. Avsmaka med peppar och salt, samt om pölsan är för tjock ,späd med kött buljong på tärning, till lagom konsistens. Kyl sedan ned den fort , annars kan grynen börja jäsa och hela jobbet är förstört. Frys sedan in i lagoma portioner.           Ätes med mandelpotatis och inlagda rödbetor.                             Mängden av de olika ingredienserna får du gissa dig till. Så fick jag göra. Kanske bestämde storleken på kastrullen det.                               Lycka till och smaklig måltid.

Dagens citat : I dag är en bra dag att sätta upp ett mål som vi vill uppnå. (  Pölskoket ? )

+ 3,5 gr.  Första snön föll i dag .          Vi hörs …

 

 

Holafors